Recept zelfgemaakte Tortelloni met spinazie en ricotta
De herfst is officieel begonnen. Met de druiligere dagen en donkere avonden in het vooruitzicht komen we lichtjes weer op tafel als ook het comfort food. Tijd dus voor wat inspiratie voor herfstrecepten. Wat denk je van deze heerlijke zelfgemaakte pasta: Tortelloni´s met spinazie en ricotta vulling? Hier volgt een klassiek Italiaans recept voor verse Tortellini met spinazie en ricotta welke door grootmoeders overal in Italië gemaakt wordt. Het kost wat werk, maar het is zeker de moeite waard! Tortelloni is een gevulde pastasoort, waarbij de ingrediënten in het deeg gestopt worden en het deeg vervolgens wordt opgerold zodat alleen het deeg zichtbaar is. Leuk weetje: Je hebt de Tortelloni en de Tortellini. De Tortellini is de kleinste variant van de twee, veelal gevuld met een hartige vleesvulling. De Tortelloni is groter en gevuld met een milde vulling van vlees, kaas, gevogelte, groenten of vis.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
Voor het pastadeeg:
– 400 g ’00’ bloem, plus extra om te bestuiven (Semolina bloem is het beste! Deze vind je in de supermarkt in het schap van de prefab pasta’s dus niet bij de bloem!)
– 3 middelgrote vrije-uitloopeieren
Voor de spinazie en ricotta vulling:
– 200 g spinazie, gekookt in gezouten water en gehakt
– 200 g ricotta
– 30 g geraspte Parmezaanse kaas
– een flinke snuf vers geraspte nootmuskaat
– zout en versgemalen zwarte peper
Voor het serveren:
– Goede olijfolie
– Handvol verse oregano of salie
– Geraspte of geschaafde Parmezaanse kaas
Bereiding
– Voor het pastadeeg: Giet de bloem op een vlakke ondergrond en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje en meng ze geleidelijk met een bot mes of met je handen. Wanneer het deeg een dikke pasta is geworden, gebruik je je handen om meer van de bloem op te nemen.
– Je kunt eventueel overgebleven bloem zeven en de gezeefde bloem gebruiken terwijl je het deeg kneedt om te voorkomen dat het aan het oppervlak en je handen blijft kleven, maar zorg ervoor dat het deeg niet te droog wordt. Kneed tot alles goed gemengd is (minimaal 10 minuten). Het moet elastisch, zacht en niet meer plakkerig zijn. Je kunt het deeg ook maken met een keukenmachine met een deeghaak.
– Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 minuten of langer rusten.
– Ondertussen, voor de vulling: meng in een schone kom de spinazie, ricotta, Parmezaanse kaas en nootmuskaat goed door elkaar en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. (Zorg ervoor dat de vulling koud is voordat je de pasta gaat vullen)
– Zodra het deeg heeft gerust, verdeel je het in 6 delen en snijd één stuk af. Bewaar de rest van het deeg in een plastic zak of in de plastic folie.
– Verdeel het verse pastadeeg in vier gelijke porties en houd drie porties afgedekt onder een kom terwijl je de andere rolt en vult. Dit voorkomt dat het pastadeeg uitdroogt. Rol het pastadeeg uit tot een lange, brede strook van ongeveer 1 mm dikte, met de hand of met behulp van een machine. Als je je hand door het deeg kunt zien, is het klaar om te vullen. Snijd de strook doormidden.
– Snijd de deegvellen met een pastawieltje in vierkantjes – 3×3 cm in grootte.
– Plaats een kleine hoeveelheid van de vulling op elk vierkantje. Bedek de overige tortellini-vierkantjes met bakpapier en plasticfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen. Laat alleen de vierkantjes onbedekt die je in de volgende 5 minuten gaat vullen.
– Vouw elk vierkantje tot een driehoek. Druk goed op de zijkanten. Vouw de zijkanten van de driehoek lichtjes naar binnen om kleine flapjes te creëren.
– Plaats één zijde van de driehoek op je vinger (wijs-, middel- of ringvinger – kijk welke het meest comfortabel aanvoelt), gebruik je andere hand om de vrije zijde van de driehoek te nemen en wikkel deze om je vinger om beide hoeken te verbinden en de typische tortellinivorm te creëren .Tip: Werk snel om te voorkomen dat het deeg uitdroogt. Als dit gebeurt, kun je de tortellino misschien niet meer om je vinger wikkelen. In dat geval knijp je gewoon goed in de zijkanten van de driehoek en laat je het zoals het is.
– Je kunt de Tortelloni’s direct koken of tot twee uur lang bewaren, met een laagje semolina over de pasta tegen het uitdrogen. Handig, je kunt ze ook invriezen en dan vanuit de vriezer koken wanneer je ze nodig hebt.
– Om te koken, breng een grote pan met gezouten water aan de kook en laat de tortelloni voor ongeveer vier minuten koken, of totdat de pasta zacht is maar niet slap.
– Als de pasta klaar is, giet je deze af. Serveer onmiddellijk, bestrooi naar eigen voorkeur met Parmezaanse kaas en échte Italiaanse olijfolie.
Geniet van je zelfgemaakte pasta met spinazie en ricotta vulling en imponeer je gasten. Buon appetito!
Wijnspijs-combinatie
De rinse, romige smaak en zachte structuur van de tortelloni vragen om een bijpassende ronde en volle wijn. Kies je voor een witte wijn; dan raad ik de Vermentino aan. Een volle wijn, met frisse tonen en souplesse wat goed combineert met het volle, romige gerecht.
Liever rode wijn? Dan raad ik een wijn met fruitige tonen en zo min mogelijk taninnes aan. De tannines versterken namelijk het bittere van de spinazie in dit gerecht waardoor het geheel wrang en onaangenaam kan smaken. De Primitivo en de Primitivo Manduria zijn beide zeer goede metgezellen bij dit gerecht. De Primitivo staat bol van het fruit, met een droge nadronk. De Primitivo Manduria tilt het geheel nog een niveautje hoger en voegt buiten de fruitige tonen ook kruidigheid toe. Een perfecte combinatie voor bij dit heerlijke Italiaanse comfort food.