Recept Spaghetti al Limone
Spaghetti al Limone. Iedere liefhebber van de Italiaanse keuken zal dit gerecht wel kennen. Heerlijk in eenvoud met slechts een handvol ingrediënten, maar bomvol smaak! Perfect voor zomerse dagen en ook heerlijk om koud te eten. De oorsprong van de Pasta al Limone ligt in de kustgebieden van Zuid-Italië, met name de Amalfi kusti en Sorrento. Deze gebieden staan bekend om de prachtige kust, schilderachtige kleurrijke dorpen en de befaamde citroenbomen. In dit gebied produceren ze enkele van ‘ s werelds beste citroenen, ook wel bekend als de “sfusato amalfitano” in Amalfi en “femminello ovale” in Sorrento. De citroenen zijn befaamd om hun grote omvang, hoge sap-inhoud, en ongeëvenaarde smaak.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- 2 citroenen ( de schil en het sap)
- 6 tenen knoflook
- goede olijfolie
- 180 ml room
- 6 eetlepels ongezouten roomboter
- 100 gram Parmezaanse kaas
- Zout & peper 400 gram spaghetti (bij voorkeur verse)
- Handvol basilicum
Bereiding
- Als je verse pasta maakt, maak dan nu eerst de pasta met de hand of met een pastamachine. Zet apart om te drogen.
- Rol de citroenen over het aanrecht met de druk van je handpalm. Op deze manier komen de sappen goed vrij. Rasp vervolgens de schil en zet opzij. Pers de citroenen uit en zet het sap opzij.
- Zet een ruime pan op het medium vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Pers de knoflook met een knoflookpers. Bak de geraspte citroenschil en de knoflook voor ongeveer 1 minuut, totdat de smaken vrij komen. Laat de knoflook niet verkleuren, dan wordt deze bitter.
- Voeg vervolgens de room toe en roer alles met een garde tot een gladde saus.
- Zodra de room begint te koken zet je vuur op de laagste stand. Snij de boter in plakjes en voeg deze een voor een toe aan de saus. Zodra je een mooie gebonden saus hebt haal je de saus van het vuur.
- Kook ondertussen de pasta al dente in een ruime pan met kokend water met zout. Kook de pasta conform de verpakking. Als je verse pasta hebt gemaakt is je pasta zo klaar, vaak duurt dit maar 2-4 minuten.
- Giet de pasta af maar bewaar een deel van het kookwater. Zet de pan met saus op medium vuur en voeg een deel van het kookwater toe aan de saus. Roer door.
- Voeg vervolgens de gekookte spaghetti toe aan de saus en schep alles door elkaar. Voeg nog wat van het kookwater toe als de saus te dik is.
- Voeg vervolgens de geraspte Parmezaanse kaas beetje voor beetje toe totdat alle kaas is gesmolten. Ook hier kun je eventueel weer wat kookwater toevoegen als de saus de te dik wordt.
- Roer als laatste de citroensap door de spaghetti al limone. Breng op smaak met verse zout en peper.
Voor het serveren:
– Schep de spaghetti in diepe borden of serveer in een mooie schaal.
– Garneer met extra verse peper, citroenrasp en verse basilicum.
Wijnspijs-combinatie
Dit gerecht vraagt om een frisse witte wijn met zowel warme als koele tonen. Onze persoonlijke favoriete pairing bij dit gerecht is de Drussilo bianco van wijnhuis Tenuta san Leo, een uitgesproken witte wijn met karakter. De citrus tonen in de wijn complementeren de citroen in het gerecht waar de warme tonen van geel fruit en honing fungeren als tegenhanger voor alle frisheid. Een absolute top combinatie als je het ons vraagt. Houd jij meer van subtielere wijnen? Dan adviseren wij de Infinitum van wijnhuis Amor Vitae. De tropische tonen van deze wijn combineren fijn met het frisse van het gerecht.