Wijn-spijs tip!

De Italianen staan bekend om hun rijke cultuur en bourgondische levensstijl. Lekker lang tafelen, gezellig met vrienden en familie, waarbij de wijn vaak rijkelijk vloeit. De sangiovese druif combineert goed met vele gerechten, door de fruitige sappigheid en relatief hoge zuurgraad. Chianti Classico’s combineren goed met tomatensaus en zijn daarom een perfecte combi met pastagerechten. De stevige varianten (reserva’s en gran selezione) combineren goed bij een gerecht met wat meer vet. Een stevige kaas, een stuk wild of een heerlijk ovengerecht.

Graag deel ik met jullie een van mijn favoriete Italiaanse recepten. Voor wie houdt van écht Italiaans eten mag een goed recept van een ossobucco niet ontbreken in het receptenboek. Deze ossobucco wordt standaard vaak gecombineerd met risotto (vaak a la Milanese) maar ik eet hem het liefst met verse pasta. In principe kun je dit gerecht combineren met elke Chianti Classico uit mijn assortiment, maar mijn absolute favoriete combi bij deze ossobucco is de Chianti Classico Reserva van Il Vignole. Deze heerlijke volle wijn combineert perfect bij de vettigheid en laat een heerlijk laagje achter in je mond. De sterke smaken versterken elkaar en zorgen voor een ware smaakexplosie.

Dus ik zou zeggen nodig je vrienden uit, zet een heerlijke pan met ossobucco op tafel, schenk er een heerlijke Chianti Classico bij en jouw avond kan niet meer stuk!

Recept homemade Ossobucco

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 schijven (kalfs)schenkel met bot, ongeveer 1,5 kg
  • Nootmuskaat
  • Bloem om te bestuiven
  • 2 klontjes boter
  • Olijfolie
  • 2 uien
  • 2 kleine wortels
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel balsamico azijn
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 liter (verse) kippenboullion

Voor de gremolata

  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje verse bladpeterselie (30gr)
  • 1 citroen

Stappenplan:

  • Verhit de oven tot 180 graden.
  • Kruid de (kalfs)schenkels licht met zeezout, peper en een snufje nootmuskaat. Bestuif ze vervolgens met bloem en schud het overtollige bloem eraf.
  • Zet de grootste ovenbestendige pan die je hebt op matig vuur en voeg een klontje boter en een scheut olijfolie toe. Leg de kalfsschenkels naast elkaar in de pan, liefst zonder dat ze elkaar raken. Bak ze in 10-15 minuten aan beide kanten goudbruin. Besteed voldoende aandacht aan de kleur, dit komt de smaak later ten goede. Leg ze daarna op een bord.
  • Pel de uien en knoflook, schil de wortels, maak de bleekselderij schoon en hak alles fijn samen met de rozemarijn.
  • Giet het grootste gedeelte van het vet weg uit de pan. Voeg vervolgens het gehakte groentemengsel toe en bak ongeveer 15 min. onder regelmatig roeren.
  • Giet de wijn erbij en laat inkoken. Roer vervolgens de tomatenpuree, balsamicoazijn en de bouillon erdoor. Breng aan de kook en schraap intussen met een houten pollepel het aanbaksel van de bodem los en draai het vuur uit. (let op: Gooi dit niet weg! Dit bevat juist heel veel smaak!)
  • Plaats het vlees terug in de pan, dek de pan af met een vochtig stuk bakpapier en zet hem in het midden van de oven.
  • Laat het vlees minimaal 2 uur stoven tot het mals genoeg is. Dit punt is bereikt als het vlees van het bot af valt. Controleer halverwege of het niet te droog wordt en giet er zonnodig een extra scheut kokend water bij.
  • Snij voor de gremolata alles klein en mix.
  • Serveer met risotto (bijvoorbeeld a la Milanese) of met verse pasta zoals linguine of parpadelle. Top af met de gremolata.

Wil je dit gerecht combineren met mijn favoriete wijn? Klik hier om de Chianti Classico Reserva van Il Vignole te bestellen.