Recept tomatentartaar

Op zoek naar smaakvolle inspiratie voor vegetarische gerechten? Ontdek mijn verrukkelijke tomatentartaar recept met gekonfijte tomaat. Dit verfijnde vegetarische gerecht is niet alleen een uitstekende keuze als voorgerecht, maar ook volledig veganistisch vriendelijk wanneer je de mayonaise vervangt door een vegan alternatief. Verbaas je gasten met dit onvergetelijke recept dat niet alleen de smaakpapillen prikkelt, maar ook het oog streelt.

De tomatentartaar is als een kunstwerk op je bord, en het toevoegen van een subtiele bouillon geeft het gerecht een theatraal tintje. De rijke kleuren en heerlijke smaken zorgen voor een harmonieus samenspel van culinaire prikkelingen. Laat je verrassen en geniet van een buitengewone eetervaring. Buon appetito!”

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

– 1,5 kilo vleestomaten
– 1 kilo zoete tomaten (bijv. honing tomaten)
– Italiaanse olijfolie
– Fijngesneden bieslook
– Fijngesneden bladpeterselie
– Worcestershiresaus
– 2 eetlepels kappertjes
– 2 sjalotten
– 2 takjes rozemarijn
– 4 teentjes knoflook
– Zout & versgemalen peper
– 1 zuurdesembrood
– 3 eetlepels mayonaise
– Waterkers of een ander microherb om te garneren


Bereiding

– Verwarm de oven op 180°C.
– Maak een de tomatenjus. Mix de zoete tomaten in de blender of met een staafmixer en zeef tot je enkel het sap overhoudt. Zeef dat sap een tweede keer in een heel fijne zeef en plaats daarna een fijne keukendoek op een kom. Schenk het sap in de keukendoek. Knijp deze volledig uit zodat het sap aan de onderkant eruit loopt. Plaats zo lang mogelijk in de koelkast. Hoe langer het sap staat, hoe helderder het zal worden.
– Verwijder de buitenkant van 1sjalot en snij deze doormidden. Plaats in de voorverwarmde oven voor 25 minuten. Laat daarna afkoelen. Haal voorzichtig de rokken van elkaar en houd apart voor de afwerking.
– Haal de kroontjes van de vleestomaten, snij ze in vieren en verwijder de zaadjes en het overtollige sap.
– Leg de tomaten op een bakplaat bedekt met bakpapier. Kruid met zout, versgemalen peper, enkele teentjes knoflook en verse rozemarijn. Besprenkel met olijfolie. Plaats een uur in de oven op 80°C. Haal uit de oven, verwijder de look en kruiden en laat de tomaten afkoelen.
– Snij de gekonfijte tomaten voorzichtig in blokjes en laat uitlekken in een zeef
– Neem enkele eetlepels van de gekonfijte tomaat apart, mix dit samen met 1 teentjes knoflook tot een jus. Hou deze jus apart om te gebruiken in de afwerking.
– Breng de rest van de tomaat op smaak. Snijd 1 sjalotje, de kappertjes en bieslook fijn. Meng dit samen met een scheutje Worcestershiresaus met de tomaat. Kruid eventueel met peper en zout.
– Meng de mayonaise met fijngesneden kappertjes, bladpeterselie, bieslook, een halve fijngesnipperde sjalot en worcestershiresaus. Mix het geheel, zeef zodat de stukjes eruit zijn en je een fijne mayonaise krijgt en zet koel.
– Pak een mooi bord of plank voor het serveren van het brood. Schenk de tomatenjus op het bord en serveer het brood erop. Snijd het brood in stukjes en leg dit over de saus.
– Serveer de tartaar in een mooie vorm op het midden van een diep bord/kom. Gebruik hiervoor een kookring als je deze hebt. Druk goed aan (let erop dat je de tomatentartaar goed hebt laten uitlekken. Doe je dit niet dan loopt het sap eruit op je bord). Leg enkele mooie gegaarde sjalotrokjes bovenop de tartaar en druppel er wat van de jus in (niet de bouillon). Werk af met verse kruiden (microherbs) en bloempjes.
– Presenteer de heldere tomatenjus en de worcestershiremayonaise apart.

Tomaat is een uitdaging om te combineren met een bijpassende wijn door de verschillen in zuurgraad en zoetigheid. Combineer dit tomatenmeesterwerk met de verfijnde Falanghina welke perfect harmonieert met de complexe smaken van dit gerecht. De subtiele bloemige en perziktonen van de wijn vormen een mooie balans met de zoetzure tomaten. Geniet van deze onvergetelijke combinatie!