Recept Pipe (pasta) carbonara met spinazie
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- 600 gram Pipe Rigate
- 250 gram spinazie
- 150 g guanciale (alternatief: pancetta of gerookte spekblokjes)
- 75 g Parmezaanse kaas
- 3 eieren
- 1 teen knoflook
- Olijfolie
- Peper (versgemalen)
- Zout
Bereiding
- Breng water in een ruime pan aan de kook samen met een flinke snuf zout.
- Kook hierin de gedroogde Pipe Rigate voor 11 minuten (of zolang dat de verpakking aangeeft).
- Snij de guanciale (of pancetta) in kleine blokjes en verwarm een diepe koekenpan met een heel klein scheutje olijfolie. Bak de guanciale totdat het krokant is.
- Mocht er na het uitbakken veel vet overblijven dan kun je als je dit wilt eruit scheppen met een lepel. Verwijder niet al het vet, want dit geeft juist een heerlijke smaak.
- Bak vervolgens de spinazie met 1 teentje knoflook in dezelfde pan van het spekvek kort totdat deze is geslonken. Haal de pan van het vuur.
- Splits een ei zodat je alleen het eigeel overhoudt. Kluts deze eidooier samen met 2 eieren in een kommetje.
- Rasp 2/3 van de Parmezaanse kaas en bewaar de overgebleven kaas om later over de spaghetti heen te raspen. Voeg de geraspte kaas toe aan de eieren en meng met een garde tot een gladde saus.
- Wanneer de pasta ‘al dente’ (beetgaar) is haal je de pan van het vuur en giet je deze af. Voeg de pasta en het spek toe aan de pan met de spinazie en mix alles goed door elkaar.
- Haal de pan van het vuur.
- Giet nu het ei/kaas mengsel bij de pasta in de pan en meng alles goed door elkaar. De kaas gaat smelten en de eieren zullen enigszins stollen. Zo vormt er zich een mooie egale saus om de pasta. Roer alles goed door elkaar. Let op: Laat de pan niet op het vuur staan, anders krijg je namelijk roerei i.p.v. een mooie gladde saus.
Voor het serveren:
– Serveer de pan in zijn geheel of dien het op in een mooie schaal. Serveer met pastaborden/diepe borden.
– Garneer met geraspte Parmezaanse kaas.
Wijnspijs-combinatie
Deze wijn combineert perfect met de Vermentino witte wijn van wijnhuis Amor Vitae. De tropische tonen van oranjebloesem en witte perzik in de wijn balanceren het bittere van de spinazie en het zoute van het spek. De wijn heeft voldoende zuren om het vettige van de spek en het romige van de saus te dragen en zorgt ervoor dat je mond mooi schoon gemaakt wordt.