Recept gestoofde varkenswangen met romige aardappelpuree en winterpeen
Een verwarmend gerecht, waarbij de heerlijke geur van stoofpot de keuken vult. Vandaag delen we een verrukkelijk recept voor varkenswangen, doordrenkt met de rijke aroma’s van herfstbier en liefdevol gestoofd tot perfectie. De boterzachte textuur van het vlees rust op een bedje van gekarameliseerde uien, terwijl de romige aardappelpuree en gekookte winterpenen het gerecht compleet maken.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- 800 gram (8 stuks) varkenswangen
- 2 witte uien
- 2 sjalotten
- 3 eetlepels basterdsuiker (bruine)
- 2 eetlepels azijn
- 1 potje runderbouillon 340 ml + 3 potjes met water
- 1 flesje donker bier/bockbier (ik gebruikte de herfst bier 0,0 van grolsch)
- Handjevol bloem
- Een paar takjes rozemarijn en thijm (naar smaak toevoegen)
- 5 medium kruimige aardappels
- Boter
- Scheutje melk
- Peper, zout en nootmuskaat
- 2 dikke winter penen
Bereiding
- Haal de varkenswangen tijdig uit de koelkast en zorg dat deze op kamertemperatuur zijn.
- Ontvlies de varkenswangen.
- Kruid ze met peper en zout en bestrooi aan beide kanten met bloem.
- Verwarm het vuur tot medium hoogte, voeg boter toe en bruin de varkenswangen aan beide kanten.
- Haal ze daarna uit de pan en zet apart.
- Verwarm de bouillon samen met het bier.
- Fruit de uiten en de sjalotten tot ze glazig zien.
- Voeg de basterdsuiker toe en roer het geheel door.
- Leg de varkenswangen op het bedje van uien. Voeg de azijn en het opgewarmde bier en bouillon toe en zorg dat het vlees geheel onder staat.
- Stoof ruim twee uur met het deksel op de pan op klein/medium vuur of op 140 graden in de oven.
- Ongeveer een uur voordat de wangen klaar zijn: schil de aardappels. Snij de aardappels in kleine stukjes en kook in ruim kokend water totdat ze helemaal gaar zijn.
- Voeg een scheut melk en voldoende boter toe en pureer tot een gladde puree. Season met zout, peper en een snuf nootmuskaat.
- Schil de winterpenen en snij doormidden in de lengte. Snij in stukken van ongeveer 7 cm. Bij een hele dikke peen, snij de nogmaals in de lengte doormidden (in vieren).
- Kook totdat ze gaar zijn.
- Bij het serveren: gebruik een diep bord.
Voor het serveren:
– Gebruik een diep bord of een bord met opstaande randen
– Maak een quenelle van aardappelpuree in het midden links op het bord
– Leg hier naast de varkenswangen. Bedrup naar eigen voorkeur met saus
– Leg de wortels er in een net stapeltje naast
Wijnspijs-combinatie
Deze wijn combineert perfect met een Toscaanse rode wijn. Het vlees laat een ‘vettig’ laagje achter in je mond waardoor dit perfect combineert met een wijn met de nodige zuren en tannines, zoals die van de Sangiovese druif. Als je houdt van een lichte, soepele rode wijn kies van de voor de Rosso di Montepulciano. Liever een vollere wijn? Dan adviseer ik een Chianti Classico zoals die van Vignole.