Recept biet met buffelmozzarella, basilicumolie en amarena kersen

Een betoverend vegetarisch recept met een harmonie van smaken en texturen. Perfect voor de feestdagen of een diner. Snel op tafel te zetten maar bomvol smaak!

Recept voor 4 personen

Ingrediënten
– 2 stuks bufffelmozzarella (gebruik geen normale mozzarella gezien je dan het romige element mist)
– 50 gram basilicum
– 100 ml milde olijfolie (ik gebruik het liefst Italiaanse olie van goede kwaliteit)
– 2 pastinaken
– Handvol macadamia noten
– 4 kleine bietjes of 2 grote
– 1 pot amarena kersen
– Handvol verse basilicum (voor garnering)

Benodigdheden
– Blender of staafmixer
– Kaasdoek of schone theedoek
– Oven
– Aluminiumfolie

Bereiding
– Verwarm de oven voor op 180 graden. Wikkel de rode bieten in aluminiumfolie en leg ze op een ovenschaal of een ovenplaat. Pof de bieten in de oven, dit duurt meestal tussen de 25 en 45 minuten poffen. De tijd is afhankelijk van de grootte van de biet. Als je makkelijk met een sateprikkker in de biet kunt prikken, dan zijn ze gaar.
– Zodra ze gaar zijn haal je ze uit de oven. Open de pakketjes, voorzichtig want deze zijn erg warm! Laat ze een beetje afkoelen en verwijder de schil van de biet. Dit kun je gewoon met de hand doen. Snijd de bieten in vieren en maak er evenredige partjes van. Zet apart.
– Vervolgens maak je de basilicum olie. Blancheer de basilicum 15 seconden in kokend water. Haal ze direct eruit en laat afkoelen in ijswater. Giet het water af en dep droog met keukenpapier.
– Pureer de basilicum met de olijfolie glad in de blender of met een staafmixer. Maal circa 2 minuten op de hoogste stand. Giet de kruidenolie door een kaasdoek of een dunne schone theedoek en giet het vervolgens in een brandschone fles. Laat de olie door het doek lekken, duw de kruidenpuree niet aan. Dit voorkomt dat je een troebele olie krijgt i.p.v. een heldere. De olie is enkele dagen te bewaren in je koelkast. (Mogelijk dus om op voorhand te maken!)
– Schil de pastinaak en snijd deze in evenredige kleine rondjes. Ik gebruik zelf alleen het dunne gedeelte van de pastinaak. Verwarm de zonnebloem olie (of gebruik de frituurpan) en frituur deze in enkele minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en zet opzij.
– Snij de amarena kersen doormidden
– Hak de macadamia noten in stukken met een mes.

Voor het serveren:
– Gebruik een diep bord of een bord met opstaande randen
– Breek de buffelmozzarella door tweeën en plaats deze op het midden van het bord. Let op: Zodra je de
mozzarella doormidden snijdt begint deze te lopen dus wees snel!
– Verdeel de bieten partjes rondom de mozzarella. Voeg hierna de kersen toe. Druppel de basilicum olie rondom de bieten op het bord. Plaats de pastinaak tussen de bietjes en garneer met verse basilicum en macadamia noten.

Wijnspijs-combinatie

Deze wijn combineert perfect met de fruitige en aardse tonen van de Vino Nobile de Montepulciano van wijnhuis Svetoni.