Recept BBQ-BOX: Lasagne met burrata en gehakt
Lasagne is een van die iconische Italiaanse gerechten die zowel hartverwarmend als onweerstaanbaar lekker zijn en een absolute favoriet bij ons thuis. De magische combinatie van laagjes pasta, rijke tomatensaus, gekruid gehakt en gesmolten kaas maakt elke hap een smaakexplosie. Het is een gerecht dat comfort en luxe in één biedt, perfect voor elke gelegenheid. Wat deze lasagne echt speciaal maakt, is de balans van smaken en texturen. De pasta biedt een stevige basis, terwijl de saus zorgt voor een diepe, rijke smaak. Het gehakt voegt hartigheid toe, en de burrata geeft een romige textuur die alles samenbrengt. Doordat de lasagne op de BBQ wordt gemaakt in combinatie met een rookblokje krijgt het gerecht een extra gelaagdheid en een volle, fruitige nuance. Dit resulteert in een bijna baconachtige zoete smaak, heerlijk! Het is een maaltijd die mensen samenbrengt, of het nu gaat om een familiemaaltijd, een diner met vrienden, of een feestelijke gelegenheid.
Wij maakte bij het creëren van dit gerecht gebruik van een kamado BBQ, maar het gerecht is ook te maken op een normale bbq, zolang je de temperatuur maar kunt regelen en steady kunt houden.
Wijn-spijs combinatie
We hebben bij dit gerecht de Syrah van wijnhuis Amor Vitae uit Lazio (Rome regio) gekozen als pairing. Een intense en sensuele wijn met een prachtige robijnrode kleur. Met aromatische tonen van zoethout en viooltjes, van kers tot zwarte peper. In de mond is hij vol en volhardend, met een aanhoudende tannine die verfijnd is door de rijping op hout. De volle smaken van deze wijn in combinatie met de tannines complimenteren het ‘vettige’ en rokerige van dit BBQ-gerecht en creëren een mooie balans.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- Olijfolie
- 265 gram gehakt
- 15 gram Italiaanse kruiden
- snuf zout en peper
- 675 gram tomatensaus (bij voorkeur zelf gemaakte!)
- 250 gram verse lasagnebladen
- Parmezaanse kaas
- 1 burrata kaas
- 15 gram basilicum
- 3 gram verse bladpeterselie
Voor de saus
- 1,5 kilo verse San Marzano tomaten of 3 blikken San Marzano tomaten
- 6 grote tenen knoflook
- 300 ml olijfolie
- Een glas witte wijn
- Snufje zout
- Snufje baking soda indien je gebruik maakt van tomaten uit blik
- 12 gram verse basilicum
Extra benodigdheden
- Gietijzeren pan
- Rookblokje met kersensmaak
Bereiding
- Maak eerst de verse tomatensaus. Uiteraard kun je ook tomatensaus uit een potje gebruiken maar echte verse tomatensaus is natuurlijk het lekkerst. Gebruik bij voorkeur verse San Marzano tomaten, deze bevatten weinig water en zijn heerlijk in smaak. Mocht je deze niet kunnen vinden gebruik dan de San Marzano tomaten uit blik. Let erop dat je bij gebruik van tomaten uit blik een theelepel suiker toevoegt, omdat deze zuurder zijn als de verse tomaten.
- Snij de tomaten doormidden en doe in de pan. Let op, zet de pan nog niet op het vuur.
- Kneus de knoflook per teen en voeg toe aan de pan met tomaten samen met een snuf zout. Voeg de knoflook met schil en al toe, deze haal je namelijk op het einde uit de saus!
- Voeg daarna de olijfolie toe, de juiste verhouding is 1 op 5 met de tomaten. Zodra je alles hebt toegevoegd zet je de pan op medium vuur en bak je voor ongeveer 15/20 minuten. Voeg eventueel een snufje baking soda toe als je gebruik maakt van tomaten uit blik gezien deze zuurder zijn als verse tomaten. Het heft het zure van de tomaten op maar veranderd de smaak van de saus niet.
- Zodra de tomaten zacht zijn voeg je een glas witte wijn toe als smaakmaker.
- Voeg daarna de verse basilicum toe. Tip: snij de verse basilicum niet met een mes maar breek deze met je handen. Als je een mes gebruikt kan de basilicum oxideren en wordt hij donkerder van kleur.
- Zodra de tomaten zacht genoeg zijn verwijder je de knoflook uit de saus. Pers de tomaten met een lepel in de pan zodat de sappen eruit komen en de saus meer vloeibaar wordt. Als je houdt van een grove saus is hij klaar. Heb je liever een gladde saus? Doe het geheel in een keukenmachine en maak er een gladde saus van. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een staafmixer.
- Zodra de saus klaar is kun je beginnen met de rest. Indien je gebruik maakt van een saus uit pot kun je bovenstaande stappen overslaan.
- Zet de BBQ (bij voorkeur een keramische) aan en voeg een rookblokje met kersensmaak toe aan de warme kolen voor een extra smaakbeleving. Reguleer tot de temperatuur op 200 graden komt.
- Plaats de gietijzeren pan op de BBQ en voeg een scheut olijfolie toe. Verwarm de pan. Hiermee kun je al beginnen voordat de BBQ op 200 graden staat.
- Voeg het gehakt en de Italiaanse kruiden toe en bak het gehakt totdat het bijna gaar is.
- Voeg daarna de tomatensaus toe in de pan en bak totdat alles gaar is. Haal 3/4 van de saus uit de pan en zet apart. Laat een klein laagje over in de pan.
- Plaats vervolgens de lasagnevellen in de pan bovenop de saus, zorg ervoor dat alles bedekt is.
- Voeg vervolgens weer een laag saus toe. Herhaal tot alle saus op is. Zorg ervoor dat je eindigt met een laag saus bovenaan.
- Bestrooi de lasagne rijkelijk met Parmezaanse kaas. Zorg ervoor dat je de gehele bovenkant bedekt. Dit zorgt ervoor dat je lasagne niet aanbrandt.
- Bak de lasagne in de BBQ op 200 graden totdat deze gaar is, in ongeveer 20/30 minuten. Let op: Gebruik je geen verse lasagnebladen maar gedroogde? Dan is de baktijd iets langer.
- Zodra je met een vork erdoorheen kunt prikken is de lasagne gaar.
Voor het serveren
– Dek je tafel met diepen borden.
– Plaats de bol burrata in zijn geheel op de lasagne.
– Garneer de lasagne met verse bladpeterselie en basilicum.
– Serveer de gietijzeren pan in zijn geheel op tafel. Denk eraan om een onderzetter onder de pan te zetten om brandplekken in je tafel te voorkomen.
Buon appetito!