Wijnstreek Toscane

Toscane is het onbetwiste paradepaardje van Italië als het aankomt op het imago en de kwaliteit van de wijn. De streek staat bekend om haar prachtige landschap met langgerekte wijn- en olijfvelden. Ook wordt Toscane steeds meer gezien als gastronomische bestemming.

Er wordt zowel witte, rosé en rode wijn geproduceerd, de meerderheid is rood. De bekendste (echt Italiaanse) druivensoort uit Toscane is de befaamde Sangiovese druif. Deze druivensoort vormt de basis van de meeste wijnen, vaak gecombineerd met andere druiven zoals Cabernet of Merlot. Zo ook voor het befaamde trio uit deze streek, de Chianti Classico, Vino Nobile de Montepulciano en de Brunello di Montalcino. De wijngaarden zijn voornamelijk geplant in het hoger gelegen, heuvelachtige binnenland. De druiven groeien op kalkrijke bodems en over het algemeen is er een niet al te extreem continentaal klimaat. Het verschil tussen de temperatuur overdag en in de nacht (daling) draagt bij aan een gelijkmatige rijping van de druiven en ontwikkeling van de aroma’s.

De sangiovese druif is geen makkelijke druif om te verbouwen. Van nature heeft de druif stevige tannines en zuren. Hij heeft warmte nodig om goed te rijpen en ook is het van belang om de natuurlijke tannines te verzachten omdat de wijn anders heel wrang smaakt. Dit doen ze door de wijn op hout te laten rijpen. Sangiovese wijnen hebben gemeen dat ze makkelijk drinkbaar en verteerbaar zijn waardoor ze bij uitstek geschikt zijn om te combineren met een heerlijke maaltijd.   

Chianti Classico streek

Chianti en Chianti Classico zijn veruit de bekendste wijnen uit Toscane en wellicht zelfs van heel Italië. De Chianti streek ligt tussen Florence en Siena en bestrijkt grofweg 70.000 hectare. Alleen wijnen die worden geproduceerd in dit specifieke gebied mogen de naam Chianti Classico dragen, mits ze voor minimaal 80% uit Sangiovese druiven bestaan. Alle andere Chianti wijnen komen uit diverse delen van midden Toscane en hebben minder strenge regels waar de wijn aan moet voldoen.

Precies in het midden van de Chianti streek vind je het dorpje Panzano in Chianti. Het ligt boven op een heuvel met een prachtig uitzicht over de wijde omgeving met zijn vele wijnvelden. Als je net als ik houd van lekker eten en goede kwalitatieve wijn zit je hier zeker goed! Panzano staat naast zijn wijnen en het plaatselijke wijnfestival Vino al Vino (altijd het 3e weekend van september) ook bekend om L’antica Macellaria Cecchini, de beste slagerij van Toscane geleid door Darius Cecchini. Wellicht dat je hem kent van de Netflix serie Chef’s Table.

Panzano in Chianti heeft een uniek karakter door zijn terroir; een heuvelachtig gebied, een bodem die rijk is aan leisteen en klei met een uniek microklimaat door het licht, temperatuurbereik en de hoogte van de wijngaarden, tussen de 300-500 meter boven zeeniveau. De wijnboeren waar ik mee samen werk zijn allen aangesloten bij de ‘Unione Viticoltori di Panzano’. De wijnmakers van deze vereniging hebben zich gecommitteerd om een keuze te maken voor uitmuntendheid en duurzaamheid wat ertoe heeft geleid dat ze hedendaags het eerste biologische wijndistrict van Italië zijn. Ook organiseren zijn elk jaar gezamenlijk het Vino al Vino festival, het 3e weekend van september. Een gezellig wijnfestival waarbij je lokale wijnen en producten kunt proeven onder het genot van muziek en gezelligheid. Zeker de moeite waard om te bezoeken.  

Montepulciano streek

Montepulciano is een pittoresk stadje, gelegen op een heuvel van meer dan 600 meter hoog in het zuiden van Toscane. De bekendste wijn uit dit gebied is de Vino Nobile di Montepulciano. Deze wijn wordt gemaakt met minimaal 70% sangiovese, lokaal de prugnolo druif genoemd, en rijpt minimaal 2 jaar op Franse vaten. Deze wijn is wat voller dan de Chianti Classico maar wel toegankelijker en minder zwaar als de Brunello. De lichtere versie van de Vino Nobile is de Rosso di Montepulciano.

Montalcino streek

Montalcino is een relatief kleine en exclusieve wijnregio waar ze de befaamde Brunello di Montalcino produceren. De regio staat bekend om haar elegante uitstraling en verfijnde producten. De productiezone is beperkt tot het grondgebied van de gemeente Montalcino, in het zuiden van
Toscane. Samen met o.a. de Barolo is de Brunello een van de meest gewaardeerde en duurste wijnen uit Italië. Hij wordt gemaakt van 100% sangiovese druiven, de lokale variant heet hier de Brunello druif. Brunello wijnen ondergaan een lange rijping op hout om te zorgen voor ronde tannines, hier geldt een minimum van 2 jaar. De klassieke Brunello heeft tonen van fruit, tabak en chocolade en is vol en krachtig, zijdezacht en rond. De meeste brunellos rijpen jarenlang voordat ze geopend worden en zijn bij uitstek geschikt om verder te laten rijpen in je kelder.

De lichtere en fruitigere variant van de Brunello is de Rosso di Montalcino. Deze zijn over het algemeen op dronk en dus direct al te drinken.