Recept Scampi met appel en tomaat

Afgelopen weekend maakte ik dit gerecht met 𝐬𝐩𝐒𝐜𝐲 𝐬𝐜𝐚𝐦𝐩𝐒, 𝐭𝐨𝐦𝐚𝐚𝐭 𝐞𝐧 𝐚𝐩𝐩𝐞π₯. Een heerlijke licht en fris gerecht, perfect voor de lente en de zomer. Het friszoete van de appel en tomaat combineert uitstekend met de π•πžπ«π¦πžπ§π­π’π§π¨, een uitstekende witte wijn van wijnhuis π’π―πžπ­π¨π§π’. Deze Toscaanse wijn staat bekend om haar fruitige tonen, frisheid en mineralige afdronk. Ga je voor een vega optie? De scampi’s zijn indien gewenst goed te vervangen door een burrata of een smeuΓ―ge buffel mozzarella kaas.

Recept voor 4 personen

IngrediΓ«nten

– 12 ongepelde scampi’s met staart

– 3 Romatomaten

– 3 friszoete appels zoals Pink Lady, Fuji of Junami

– Handje verse basilicum

– Scheutje basilicumolie

– Scheutje chiliolie

– Vers citroensap van 1/2 citroen

– Peper en zout

– Paprikapoeder

– Cayennepeper

Voor de kruidenboter:

– 100g zachte roomboter

– Handje verse peterselie

– Handje verse bieslook

– 2 teentjes knoflook

– Zout en peper

Bereiding

– Verwijder het kroontje van de tomaten en snijd het kontje kruiselings in. Dompel de tomaten gedurende 30 seconden onder in kokend water. Haal ze uit het water en spoel af met koud water om het kookproces te stoppen

– Pel het vel van de tomaten. Dit zou zeer soepel moeten gaan, lukt dit niet? Leg ze dan nog iets langer in het hete water

– Snijd de tomaten in vieren, verwijder de pitjes en snijd de tomaten in brunoise blokjes

– Schil 2 appels, verwijder het klokhuis en snijd in brunoise blokjes. Houd hierbij dezelfde grootte aan als de tomaat

– Meng de appel direct met de tomatenblokjes om verkleuring tegen te gaan.

– Kruid naar smaak met peper en zout en schenk er een scheutje basilicumolie en chiliolie bij.

– Hak de basilicum fijn en voeg toe

– Meng het geheel

– Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Is de boter te koud? Doe hem dan even kort (10 seconden) in de magnetron

– Snij de peterselie en bieslook fijn en pers de knoflook

– Meng alle ingrediΓ«nten met een vork of keukenmachine

– Breng op smaak met peper en zout

– Doe de boter in een kuipje of draai deze met een stuk plasticfolie tot een rolletje

– Laat de boter weer hard worden in de koelkast

– Pel de scampi’s, maar laat het staartje zitten. Afhankelijk van de scampi’s die je gekocht hebt dien je eventueel nog het darmkanaal te verwijderen

Serveren

– Gebruik een kookring om een mooi torentje appel-tomatensalsa te maken op het midden van het bord

– Verhit een scheut olie en een flinke klont kruidenboter in een pan. Bak de scampi’s kort aan beide kanten

– Bestrooi ze met paprikapoeder en cayennepeper en hussel met een goede scheut chiliolie

– Plaats de scampi’s op de appel-tomatensalsa. Ga je voor de vega optie? Plaats dan de gekozen kaas op het salsa torentje en bedruip met een goede scheut chiliolie

– Druppel wat kruidenboter rondom en werk af met dun gesneden plakjes appel die je tot een roosje vouwt en verse basilicum