Recept BBQ-BOX | Watermeloen met burrata, framboos en tomatenparels

Dit recept hebben we speciaal ontwikkeld voor de BBQ-BOX en is er eentje waar we rete trots op zijn. Want wat is het een plaatje toch!? De kleuren spatten van het bord en het water loopt je in de mond. Het is een verrassend en verfijnd gerecht waarbij de watermeloen middels de low&slow methode langzaam wordt gegaard op de BBQ voor een unieke vlezige textuur. De combinatie van de rokerige watermeloen met het zoet-zure van de framboos, het romige van de burrata en het pittige van de rucola is een match made in heaven.

Wij maakte bij het creëren van dit gerecht gebruik van een kamado BBQ, maar het gerecht is ook te maken op een normale bbq, zolang je de temperatuur maar kunt regelen en steady kunt houden.

Wijn-spijs combinatie
We hebben bij dit gerecht de Sangiovese rosé van wijnhuis Svetoni uit Toscane gekozen als pairing. De tonen van aardbei, roos en violet brengen het gerecht mooi in balans waar de de frisheid van de wijn zorgt voor een mooie tegenhanger van de zoetigheid van het gerecht.

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1/2 theelepel sumak
  • 75 gram chipotle saus
  • 120 gram verse frambozen
  • 3 eetlepels smokey bbq saus (wij gebruiken die van de lidl)
  • 1 watermeloen (middelgroot formaat)
  • 1 burrata kaas
  • 50 gram rucola sla
  • 1 theelepel agar agar
  • 250ml koude zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
  • 375 gram san marzano tomaten (ook te vervangen door een andere smaakvolle tomatensoort)
  • handvol verse basilicum

Extra benodigdheden

  • Heat deflector
  • Glazen pot of glas
  • Spuitfles of voedselspuit

Bereiding

  • Zet de BBQ (bij voorkeur een keramische) aan en reguleer de temperatuur tot 130 graden. Normaal stel je de temperatuur lager in bij low en slow maar door het hoge vochtgehalte van de watermeloen kiezen we voor 130 graden.
  • Giet 250ml olie in een glazen pot of fles en plaats deze in de koelkast voor minimaal 2 uur.
  • Wanneer de BBQ op temperatuur is leg je de heat deflector erin.
  • Vet het rooster in met olie.
  • Schil de watermeloen en snij het vruchtvlees in met een ruitpatroon. Leg apart.
  • Maak nu de marinade voor de watermeloen. Mix 1/2 theelepel sumak, 75 gram chipotle saus, 80 gram verse frambozen en 3 eetlepels smokey BBQ saus in een keukenmachine tot een gladde marinade.
  • Lak de watermeloen met een kwastje. Smeer goed dik in.
  • Plaats de watermeloen op de BBQ en laat garen voor enkele uren (minimaal 4 uur) tot de kerntemperatuur ongeveer 90 graden is. Hoe langer je de watermeloen gaart hoe zachter deze wordt. Lak de watermeloen tussentijds af en toe nogmaals met de marinade.
  • Maak ondertussen de tomatenparels. Doe de tomaten in een keukenmachine en blend. Zeef vervolgens de tomaten totdat je alleen het sap over houdt. Zorg ervoor dat het echt vloeibaar is, je kunt eventueel nog een keer extra zeven door een dunne (thee)doek.
  • Verwarm de tomatensap in een steelplan op middelhoog vuur. Voeg de agar-agar toe zodra het tomatensap al een beetje verwarmd is.
  • Breng aan de kook en blijf goed roeren om klonten te voorkomen. Laat doorkoken voor ongeveer een minuut.
  • Laat het tomatensap een klein beetje afkoelen en giet het daarna in een spuitfles. Haal het glas met de olie uit de koelkast.
  • Spuit nu voorzichtig en langzaam de vloeistof druppelsgewijs in de olie. Je ziet dat de parels gelijk gevormd worden en op de bodem van het glas blijven liggen. 
  • Giet de tomatenparels met olie door een zeef. Je kunt de olie trouwens prima weer hergebruiken voor een volgende keer. Spoel de parels voorzichtig af met koud water. Bewaar de parels in een afgesloten bakje in de koelkast, je kunt ze een paar dagen bewaren.
  • Haal de burrata uit de koelkast en zorg dat deze op kamertemperatuur is.
  • Wanneer je tevreden bent over de garing haal je de watermeloen van de BBQ. Haal de heat deflector eruit. Lak de watermeloen voor een laatste keer met de marinade en leg hem nog even terug op de BBQ om de saus te karamelliseren. Let op dat je de saus niet verbrand.
  • Laat de watermeloen goed afkoelen.
  • Doe de burrata in een bakje en trek deze uit elkaar met je handen of 2 vorken.

Voor het serveren
– Snij de watermeloen in plakken. Snij in langwerpige ´lapjes´. Serveer 4 lapjes per bord en leg deze elke keer een beetje over elkaar heen in een horizontale lijn.
– Plaats de burrata in een lijn op de watermeloen.
– Plaats een handvol rucola in een lijn op de burrata.
– Plaats de verse frambozen aan de zijkanten van de watermeloen op een speelse manier. Plaats 3/4 frambozen per bord.
– Sprenkel de tomatenparels over de burrata en garneer met blaadjes verse basilicum.

Buon appetito!