Recept BBQ-BOX | Moules l’escargots

Als Zeeuw is Marc opgegroeid met al het moois wat de zee te bieden heeft. Philippine staat bekend als mosseldorp en in het mosselseizoen men komt vanuit alle uithoeken om de befaamde mossels te eten. Naast de klassieke gekookte mossels zijn wij ook dol op deze variant, moules l’escargots oftewel ‘mossels in de look’. Simpel om te maken, maar bomvol smaak en gegarandeerd een nieuwe favoriet nadat je deze hebt gegeten!

Wij maakte bij het creëren van dit gerecht gebruik van een kamado BBQ, maar het gerecht is ook te maken op een normale bbq, zolang je de temperatuur maar kunt regelen en steady kunt houden.

Wijn-spijs combinatie
We hebben bij dit gerecht een witte wijn gekozen, de Montemisio Offida Pecorino van wijnhuis Cantine di Castignano uit de Marken. In de neus een geurige mix van bloemen en rijp fruit. De volle en vlezige smaak, in combinatie met de frisse citrus tonen combineren heerlijk met het romige van de mossels en de boter.

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

  • … gram Zeeuwse mossels
  • 350 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 bol knoflook
  • Verse peper en zout
  • 25 gram bieslook
  • 1 bos platte peterselie
  • 1 stokbrood (bij voorkeur een ciabatta brood)

Extra benodigdheden

  • Heat deflector
  • Gietijzeren pan
  • Keukenmachine

Bereiding

  • Zet de BBQ (bij voorkeur een keramische) aan en reguleer de temperatuur tot .. graden.
  • Maak ondertussen de mossels schoon. Verwijder de baarden en eventuele andere oneffenheden en was ze goed met water.
  • Snijd de knoflook, bieslook en de peterselie in grove stukken. Plaats de roomboter in je keukenmachine. Voeg vervolgens de rest toe samen met een goede snuf peper en zout. Mix het geheel met de keukenmixer tot een fijne kruidenboter.
  • Plaats de mossels in de gietijzeren pan en top af met kruidenboter. Wees niet te zuinig met je kruidenboter en zorg ervoor dat de mossels geheel onder staan. De warme van de boter zorgt ervoor dat de mossels op de BBQ open gaan.
  • Snijd het stokbrood en zet op tafel.
  • Controleer na … minuten of de mossels klaar zijn. Zodra alle schelpen geopend zijn is je gerecht klaar.  

Voor het serveren
– Dek de tafel met diepe borden. Dit zorgt ervoor dat de kruidenboter niet van je bordt af loopt en makkelijk te dippen is met het brood.
– Serveer de mossels in de gietijzeren pan op tafel samen met het brood.

Buon appetito!