Wijnfestival Vino al Vino

In het betoverende dorpje Panzano, gelegen in het hart van de Chianti-regio in Toscane (Italië), komt elke september een prachtig wijnfestijn tot leven: het Vino al Vino wijnfestival. Dit is een niet te missen evenement voor wijnliefhebbers van over de hele wereld, waar de lokale wijnmakers van de Panzano Viticulturists’ Union hun met liefde geproduceerde Chianti-wijnen presenteren. Dit festival, elk jaar gehouden tijdens het derde weekend van september (dit jaar 15 t/m 17 september), is een viering van traditie, passie voor wijn en het unieke terroir van dit prachtige wijngebied. Ontstaan vanuit het corona tijdperk is er hedendaags ook een pre-Vino al Vino event in Maart. Tijdens dit event kun je de wijnboeren op de wijnerijen bezoeken, de kelders bekijken en hun wijnen proeven.

Een Wereld van Chianti-wijnen
De Panzano Viticulturists’ Union (Unione Viticoltori di Panzano) vertegenwoordigt ongeveer 20 wijnmakerijen in de regio, die samen meer dan 500 hectare wijngaarden beheren. De Chianti wijnen in het assortiment van Silvinos zijn allen afkomstig uit Panzano van wijnboeren die bij dit collectief zijn aangesloten. Dit zijn de wijnhuizen Il Vignole, Ca’di Pesa en Il Palagio di Panzano. Wat dit festival zo bijzonder maakt, is dat maar liefst 90% van deze wijngaarden biologisch worden bewerkt, wat getuigt van een diep respect voor het milieu en de tradities van het wijnmaken. De wijnmakers tonen hun beste creaties op individuele stands, in het midden van het dorpsplein, waar bezoekers de kans krijgen om een wereld van Chianti-wijnen te ontdekken.

Een Proeverij-Paradijs
Bij het Vino al Vino wijnfestival is het proeven van de wijnen het hoogtepunt van de ervaring. Bij binnenkomst kunnen bezoekers een wijnglas kopen (vorig jaar kostte dit 40 euro), waarmee ze vrijelijk kunnen proeven van de verschillende wijnen die worden aangeboden door de verschillende producenten, gedurende het hele weekend. Deze proeverijen zijn een geweldige gelegenheid om de nuances van de Chianti-wijnen te ontdekken, waarbij sommige wijnmakers zelfs verschillende jaargangen ter vergelijking aanbieden. De wijnen variëren in categorie, van IGT tot standaard Chianti Classico, Riserva en Gran Selection, waardoor bezoekers een breed scala aan smaken kunnen verkennen.

Lokale Smaaksensaties
Naast de uitstekende wijnen kunnen bezoekers ook genieten van lokale smaaksensaties bij de eetkraampjes. Deze bieden een heerlijke selectie van lokale snacks die perfect samengaan met de Chianti-wijnen, waaronder Toscaanse kazen (de heerlijkste pecorino’s!), olijven, ambachtelijke vleeswaren en verse pasta. Een heerlijke culinaire ervaring wacht op degenen die hun smaakpapillen willen verwennen met de authentieke Toscaanse keuken. Als tip raad ik je aan om te reserveren bij het restaurant van Dario Cecchini, bekend van de serie Chefs Table op Netflix. Een van de bekendste slagers van Toscane welke zeker niet teleur zal stellen. Te laat met reserveren of meer zin in een snelle hap? Aan de invalsweg in Panzano vind je de Cecchini Panini Truck. Laat je verassen door heerlijke sappige hamburgers en ander lekkers en nuttig deze met een prachtig uitzicht over de vallei. Zorg wel dat je tijdig aanwezig bent, want als het op is het op!

Cultuur en Livemuziek
Het Vino al Vino wijnfestival is niet alleen een proefparadijs, maar biedt ook een culturele ervaring. Het evenement wordt gehouden op en rondom Piazza Bucciarelli, het belangrijkste plein van Panzano. Hier kunnen bezoekers genieten van lokale kunsttentoonstellingen en traditionele muziekoptredens van verschillende niveaus. De combinatie van heerlijke wijnen, smaakvolle gerechten en culturele verrijking maakt dit festival een onvergetelijke ervaring.

Een Betoverend Wijnfestival
Het Vino al Vino wijnfestival in Panzano is een betoverend evenement dat de zintuigen prikkelt en de passie voor wijn viert. De rijke tradities, het prachtige landschap en de toewijding van de lokale wijnmakers maken dit festival een ware traktatie voor elke wijnliefhebber. Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of gewoon wilt genieten van de prachtige wijnen van de Chianti-regio, dit festival zal je hart veroveren en een blijvende indruk achterlaten. Dus noteer het derde weekend van september in je agenda en laat je meevoeren in de magische wereld van Chianti-wijnen op het Vino al Vino wijnfestival in Panzano. Proost!