Op wijnreis door Piemonte: Turijn, Asti & Barolo
Wie Piemonte zegt, zegt wijn. Maar deze Noord-Italiaanse regio heeft zóveel meer te bieden: eeuwenoude steden, pittoreske dorpjes, culinaire festivals en gastvrije wijnmakers die hun passie graag met je delen. Tijdens onze reis ontdekten we de charme van Turijn, genoten we in Asti van een uniek lokaal festival en verloren we ons hart in de wijngaarden van Barolo.
Graag delen we onze tips met elke Italië liefhebber, doe er je voordeel mee en geniet!
Turijn – stad vol historie en grandeur
Van een van onze relaties uit Italië kregen we de tip om Turijn te bezoeken. Naar zijn mening een stad die zeer ondergewaardeerd is maar prachtig en ook nog eens heel betaalbaar. Het is een stad die haar historische grandeur prachtig heeft weten te behouden. Wandelend door de brede straten en elegante pleinen voel je de rijkdom van vroeger. De stad staat vol met barokke gebouwen, statige arcades en indrukwekkende kerken. Een heerlijke plek om rustig te ontdekken, te struinen langs koffiebars en traditionele pasticceria’s, of gewoon neer te ploffen op een terras en te genieten van de Italiaanse sfeer. Daarnaast kun je hier ook goed winkelen, zowel voor de grote als de kleine portemonnee.



Breng zeker even een bezoekje aan Baratti & Milano, een klassieke koffiebar, met een prachtige inrichting uit de begin jaren 1900. Je waant je zo weer even terug in de tijd. Voor al dat moois betaal je ook wel wat. 8 euro voor een kopje chocolademelk vond ik wel wat overdreven, maar ik kan je vertellen dat het elke cent waard was. Gemaakt van echte chocolade, en dat proef je. Met een heerlijk dot verse slagroom heb ik genoten van elke slok.



Asti – pittoresk & culinair paradijs
Daarna trokken we naar Asti, een stadje dat direct charmeert met zijn pittoreske straatjes en levendige sfeer. Het hoogtepunt was de prachtige kerk in het centrum, waarvan letterlijk elke muur en het volledige plafond bedekt zijn met kleurrijke fresco’s – een waar kunstwerk dat je ademloos achterlaat.



Maar wat Asti écht onvergetelijk maakte, was het Festival delle Sagre Astigiane, een lokaal festival met focus op wijn én eten. Dat paste natuurlijk helemaal in ons straatje dus uiteraard gingen wij een kijkje nemen. Stel je een groot veld voor vol kraampjes van lokale trattoria’s en restaurants, waar je overal streekgerechten kunt proeven. Wij genoten onder meer van zijdezachte Robiola-kaas, verse Agnolotti del Plin met rijke ragù en romige Zabaglione, uiteraard met moscato.



In het midden van het festival stond een grote wijnbar met wijnen uit de hele streek: van Barbera en Dolcetto tot Moscato en Arneis. Voor €5 kocht je je eerste glas (inclusief glaswerk) en daarna kon je voor slechts €2,50 per proefglas shoppen tussen al dat moois. Zoals je je kunt voorstellen, waren die glazen bij ons snel leeg… 🍷
De sfeer was gemoedelijk, met naast al het lekkers ook een reuzenrad en draaimolen voor de kleintjes. Een echte aanrader als je in september in Piemonte bent.



Barolo – hart van de wijngaarden
Geen Piemonte zonder een bezoek aan Barolo. Het glooiende landschap vol wijnranken, schilderachtige dorpjes en middeleeuwse kastelen ademt wijnhistorie. Elk dorpje binnen de Barolo DOCG heeft zijn eigen charme en wijnstijl. Waar La Morra bekendstaat om elegante, fruitige wijnen, levert Serralunga d’Alba krachtigere, gestructureerde Barolo’s. Dit maakt het proeven en ontdekken hier extra bijzonder – elke fles vertelt een ander verhaal.
Barolo zelf is een slaperig stadje waar niet veel te doen is. Wel leuk is het om een bezoek te brengen aan het Barolo Wijnmuseum. Een interactief museum dat ons in sommige kamers een beetje een Efteling gevoel gaf, maar daardoor ook leuk was voor de kinderen (totdat het ze te lang duurde). Af en toe een beetje zweverig maar ook zeer informatief over de geschiedenis van wijn met onderin een tasting room waarin je verschillende jaren barolo’s kunt proeven tegen betaling.
Restaurants die je niet mag missen
Tijdens onze reis proefden we bij verschillende adressen de verfijnde en pure keuken van Piemonte:
- Le Morri (Castiglione Falletto) – een culinair hoogstandje met een degustatiemenu dat je móet proberen. Van een gefrituurd vloeibaar ei met Parmezaanse mousse en zwarte truffel (hemels!) tot mals konijn in een rijke jus. De wijnkaart is uitgebreid en de sommelier vertelt je er alles over. Extra pluspunt: het uitzicht over de wijngaarden.



- Fratelli Ferrero (La Morra) – een warm familiebedrijf van een Deens-Italiaanse familie. Een afwijkend menu ten opzichte van andere tentjes, lekker verfrissend! Gezien wij gek zijn op voorgerechten hebben we allerlei gerechten besteld van de kaart en er onze eigen shared dining van gemaakt. We sloten af met een huisgemaakte hazelnoten taart met zabaglione, dikke aanrader! Gezien zij ook hun eigen wijnen maken kun je kiezen voor een wijnproeverij van 3, 5 of 7 wijnen. Van experimenteel wit, tot een heerlijke barbera superiore en een Barolo en Barolo Riserva. Zeker meepakken als je hier bent!



- Zuppa (Alba) – Een leuk restaurant waar wij heerlijk hebben geluncht. Sfeervol, groente-gericht en veel vega(n) opties. Daarnaast uiteraard ook gewoon de classics zoals een rijke pasta ragu. Comfortfood op z’n Italiaans, vers uit de tuin of van het land.



- Gina Piadina (Asti) – een relaxte spot voor lunch. Hier proef je de befaamde piadina’s, luchtige deegwraps die je zelf kunt vullen met ham, kazen of groente. Lekker, snel en authentiek.
👉 Tip: voor bijna alle restaurants is reserveren noodzakelijk. Soms kom je er zelfs alleen mét reservering binnen.
Wijnhuizen die je niet mag missen
Natuurlijk stond wijn centraal tijdens onze reis. We bezochten verschillende wijnhuizen die ieder hun eigen verhaal vertelden. De volgende zijn zeker de moeite waard om te bezoeken:
- Luigi Vico (Serralunga d’Alba) – een klein familiebedrijf waar Luigi zijn eigen visie op Barolo en witte wijnen deelt. De wijngaarden zijn al lang in handen van de familie, maar het wel Luigi die besloot om zelf wijn te gaan produceren i.p.v. de druiven te verkopen. Zijn Engels is niet al te best, maar zijn zoon helpt hem daar graag een handje mee. Ze hebben een tasting room gebouwd, zijn Serralunga Casa Mia, waar je binnen kunt genieten van hun heerlijke wijnen, en op een goede dag op het terras met een sprookjesachtig uitzicht over de Barolo wijnvelden en het middeleeuwse kasteel van Serralunga. De etiketten van de wijnen (m.u.v. de barolo’s) zijn gemaakt door een lokale kunstenaar en een lust voor het oog.



- Ettore Germano – een familiebedrijf dat sinds 1856 in de heuvels van Barolo is gevestigd. Inmiddels leidt de vierde generatie, Sergio Germano, zijn vrouw Elena en kinderen Maria en Elia, de wijnmakerij met dezelfde passie en respect voor traditie als zijn voorouders. Het domein beslaat 19 hectare in Serralunga d’Alba en Cigliè en werkt volgens biologische principes, met vrijwel al het werk handmatig uitgevoerd. Ettore Germano combineert ambacht en innovatie op een natuurlijke manier, wat resulteert in wijnen die de puurheid en complexiteit van hun terroir prachtig weerspiegelen. Buiten hun uitmuntende Barolo’s maken zij ook prachtige mousserende wijnen volgens de méthode traditionnelle. Boven de wijnerij hebben zij een proeverijruimte gebouwd met een adembenemend uitzicht over de barolo wijngaarden. Tastings zijn mogelijk, wel vooraf contact opnemen.



- Costa del Tiglio (Costigliole d’Asti) – dit familiebedrijf wordt gerund door vrouwen, met focus op Barbera wijn. Elke fles heeft een speels etiket dat een familielid representeert, van de moeder van de familie, tot alle dochters, vader en de kleinkinderen. Ze maken zowel mousserende wijn als fris en kruidig wit, vol rose en krachtig rood. Ze hebben een klein restaurant met een buiten terras waar je kunt genieten van een wijnproeverij. Hun wijnproeverijen zijn betaalbaar en in het restaurant kun je voor slechts €12 lunchen met een dagmenu. Een echte verborgen parel waar je gewoon kunt binnenlopen.



Praktische tips voor je Piemonte-reis
- Reserveren bij restaurants is een must.
- Bezoek het Festival delle Sagre Astigiane als je in september gaat – een unieke ervaring.
- Plan je route zo dat je zowel Turijn, als de dorpjes in de wijnstreek kunt combineren.
- Beste reistijd? Najaar (september/oktober) voor de druivenoogst en het truffelseizoen in november/december.
- Wijn proeven bij een wijnboer? Je doet er goed aan om vooraf te reserveren of even te bellen. Je kunt hier niet overal zoals in Toscane zomaar even binnenlopen.
Piemonte is een regio die je blijft verrassen: van de grandeur van Turijn tot de intieme sfeer van Asti en de wijdse wijngaarden van Barolo. Voor ons was het een reis vol smaak, cultuur en inspiratie. En eerlijk gezegd: we kunnen niet wachten om terug te gaan.
Welke plekken moeten we de volgende keer ook zeker bezoeken?