Op ontdekkingsreis naar zuid Toscane

Onlangs ging ik op mijn eerste officiële business trip naar Italië, waar ik vol enthousiasme op zoek ging naar de pareltjes van Toscane. Montepulciano, bekend om zijn Vino Nobile de Montepulciano en het nabijgelegen Brunello-gebied, was mijn bestemming. Samen met mijn vriendin genoot ik van de Toscaanse gastvrijheid, heerlijke hapjes en natuurlijk de beste wijnen.

Onze reis leidde ons van Montepulciano naar San Gimigiano en weer terug. Met de Fiat 500 konden we probleemloos door de prachtige bergen van Toscane rijden, waardoor we optimaal konden genieten van de adembenemende natuur. In San Gimigiano maakten we kennis met een bijzondere biologische wijngaard, volledig gerund door vrouwen. Ze produceren heerlijke en elegante vernaccia-wijnen, wat een unicum is in een traditioneel door mannen gedomineerde wijnwereld. Ik hoop deze verrukkelijke wijnen in de toekomst aan het assortiment toe te voegen. Powervrouwen en wijn, een perfecte combinatie, toch?

Terug in Montepulciano ontdekte ik Fattoria Svetoni, een prachtig landgoed met 23 hectare wijngaarden en een exclusief wine resort in het hart ervan. Ik was nieuwsgierig naar de geschiedenis van het landgoed en ontdekte dat het gebouw uit de 18e eeuw dateert en recentelijk werd overgenomen door een groep vrienden. Ze hebben van het landgoed een luxe wine resort gemaakt, waar ze de unieke schoonheid en geschiedenis van het landschap en de cultuur willen uitdragen. In de wijnkelder, met glazen ‘doorkijkgaten’ in de vloer die een blik op de wijnen boden, genoot ik van een rondleiding en proeverij. Svetoni produceert de beroemde Vino Nobile de Montepulciano, maar de nieuwe eigenaren experimenteren ook met hun eigen stijl. Dit komt tot uiting in de wijnen, waarvan de rode wijnen nog jong en licht van smaak zijn in vergelijking met anderen in de regio. Hun superieure rode wijn is echter een ware krachtpatser, met duidelijke toewijding en vakmanschap, wat ook merkbaar is aan de prijs ;). De witte wijn gemaakt van vermentino druiven was een aangename verrassing. Vermentino is zelden te vinden in Toscane en staat bekend om zijn frisheid en aromatische karakter, perfect voor zonnige dagen of een diner met vis en schaaldieren. De elegante en gebalanceerde rosé was een waar genot, een verfrissende lichte rosé die de dorst lest en vraagt om meer! Een absolute must-have voor zomerse dagen.

Kortom, een geslaagde trip! Na enige tijd van onderhandelingen en afstemming kan ik nu met trots zeggen dat ik de exclusieve leverancier ben geworden van Svetoni wijnen in Nederland.